7 Octombrie – Ziua internatională a zonelor metropolitane

07. octombrie. 2023
7 Octombrie – Ziua internatională a zonelor metropolitane
“Ziua internatională a zonelor metropolitane” celebrează adoptarea Declarației de la Montreal privind zonele metropolitane, oferind un forum global care reunește metropolele din întreaga lume.
✅Zonele metropolitane sunt instrumente utile pentru a mări dimensiunea centrelor polarizatoare și implicit de a răspândi la o distanță cât mai mare de metropolă diferite beneficii precum dezvoltarea infrastructurii sau a economiei. Printr-o planificare spațială realizată într-un mod corect putem face din zonele metropolitane „motorul” dezvoltării regionale și, implicit, al României.
✅In România, din 28 iulie 2022 – legea privind zonele metropolitane își propune să facă ordine în reglementările actuale, stabilind un regim legal clar pentru înființarea și funcționarea zonelor metropolitane, deoarece prevederile aplicabile până acum erau neclare și răspândite în mai multe acte normative.
✅Schimbarea perspectivei asupra zonelor metropolitane va permite cetățenilor din zonele periurbane să beneficieze de servicii publice de calitate, asemenea celor din zonele urbane.
✅Zonele metropolitane au ca scop dezvoltarea coerentă și durabilă a ariilor teritoriale urbane și rurale integrate din proximitatea Capitalei, a municipiilor reședință de județ și a altor municipii decât reședințele de județ. În cadrul acestora se creează relații reciproce de influență în domeniile căi de comunicație, economic, social, cultural și infrastructură edilitară.
✅Majoritatea provocărilor de astăzi sunt răspândite peste granițele administrative, iar cooperarea la nivelul zonei metropolitane poate ajuta la dezvoltarea de soluții inovatoare de care beneficiază zonele urbane funcționale mai largi. Guvernarea zonei metropolitane poate stimula transformarea urbană durabilă și incluzivă prin creșterea cooperării urban-rural.