Cum sa ne pregatim pentru joburile digitale de maine

31. martie. 2025
Cum sa ne pregatim pentru joburile digitale de maine

Ce înseamnă, de fapt, o ”meserie de viitor” și cum ne pregătim pentru ea? Ce competențe vor fi cerute în viitor? Tendințe actuale din piața muncii digitale

În prezent piața muncii trece printr-o transformare semnificativă, iar abilitățile digitale și capacitatea de adaptare sunt aptitudini care, în unele cazuri, pot cântări mai greu decât studiile sau experiența.

În contextul evoluției tehnologice și al schimbărilor socio-economice, anumite domenii se conturează ca fiind deosebit d epromițătoare pentru meseriile viitorului. Aceste sectoare vor genera nu doar locuri de muncă, ci vor modela întreaga economie în următoarele decenii:

  • Tehnologia informației și inteligența artificială;
  • Medicina și biotehnologia;
  • Energiile regenerabile și sustenabilitatea;
  • Robotica și automatizarea;
  • Securitatea cibernetică.

Pentru a face față acestor schimbări, tinerii trebuie să dezvolte competențe precum gândirea critică, creativitatea și adaptabilitatea. Educația continuă și flexibilitatea vor fi esențiale pentru a rămâne competitiv pe piața muncii în schimbare și pentru a accesa meseriile viitorului bine plătite.

Procesul de schimbare a pieței muncii este accelerat de apariția tehnologiilor revoluționare care aduc digitalizarea și automatizarea în ”noul” normal; robotica și inteligența artificială sunt tot mai populare pretutindeni.

Cunoștințele de robotică și de programare, alături de o gândire algoritmică, alfabetizarea digitală, rezolvarea problemelor, capacitatea de colaborare virtuală, autonomia în învățare, ascultarea activă, abilitățile culturale, sunt principalele ”motoare” ale multor joburi de care generația actuală este pasionată, indiferent de domeniu.

Majoritatea joburilor de viitor vor îmbina mai multe domenii și pasiuni (umane, tech, creative, digitale etc.), iar la baza lor va sta un mix de cunoștințe tehnice, importante abilități sociale și de business. Tot mai mult, o meserie în sensul unei specializări bine definite nu mai este atât de necesară pe cât sunt abilitățile care vor sta la baza oricărei meserii de viitor, precum a fi mereu adaptabil la schimbare și capabil să găsești noi oportunități antreprenoriale, folosindu-te și de tehnologiile viitorului.

În meseriile viitorului se va pune accent mai mult pe soft skills decât pe hard skills. Considerate trăsături de caracer sau abilități interpersonale, soft skill-ruile precum: abilitățile de comunicare, munca în echipă, adaptabilitatea, rezolvarea problemelor, creativitatea, managementul timpului, etica, atenția la detalii pot face diferența între doi candidați cu același nivel de experiență.

De asemenea, oamenii au acum mai multe opțiuni ca niciodată pentru a lucra pentru ei înșiși și a-și lansa propriile afaceri datorită economiei gig. Economia Gig (Gig Economy) este un concept care se referă la piața forței de muncă pe care contractori independenți își oferă serviciile pentru activități la cerere. O economie Gig se bazează pe distribuirea, prin platforme electronice, de locuri de muncă flexibile și temporare. Contractele între participanți se încheie prin intermediul acestor platforme. Economia Gig crește flexibilitatea și adaptabilitatea forțelor participante pe piață. Pe această piață se tranzacționează mini-joburi.

Muncitorii gig economy sunt acele persoane care lucrează pe cont propriu. Sunt contractori, consultanți, freelanceri sau oameni care lucrează la cerere, inclusiv, dar nu limitat la platforme digitale (Uber, Airbnb, Upwork etc.). Pot face asta ca ocupație principală sau cu „jumătate de normă”, ori pe lângă un loc de muncă.

Studiu de caz: serviciile de food-delivery au cunoscut în ultimii ani o dezvoltare accelerată, iar cei care vor să se angajeze au nevoie doar de un smartphone pe care să-și instaleze aplicațiile și un mijloc de transport cu ajutorul căruia să se deplaseze mai ușor către destinația la care trebuie să livreze comanda. Totul este automatizat până în cele mai mici detalii, de la preluarea comenzii și găsirea unui livrator în timp util, până la direcționarea acestuia spre adresa clientului, aplicația oferind suportul constant pe tot parcursul livrării.

Un alt studiu de caz este cel al șoferilor de ride-sharing, pentru care există o cerere foarte mare, în special în orașele mari din țară. Cu ajutorul unor aplicații instalate pe telefon, aceștia își pot face cont pentru a prelua clienți pe care să îi transporte dintr-un loc în altul.

Cum vor arăta meseriile viitorului? Care vor fi tendințele din piața muncii digitale?

Meseria viitorului este mai puțin despre ”unde îmi găsesc un loc muncă” ci este mai mult despre a avea capacitatea de a te reinventa și a porni un business folosindu-te de tehnologii. Multe dintre joburile de viitor vor fi foarte tehnice (hig-tech), însă și foarte umane (low-tech).

Unele deja se dezvoltă într-un ritm accelerat cum ar fi: software developer, programator de aplicații mobile și jocuri video, analist de date, iar altele vor deveni o normalitate: tehnician de drone, agent de turism spațial, manager de roboți, consilier de detoxifiere digitală, coach pentru jucători profesioniști pe calculator, specialist în securitate cibernetică, ofițer de risc pentru mașini inteligente, specialist în protecția identității virtuale, designer de personalitate robotică, arhitect de arene esports, manager de proiectare smart home, manager de săli de jocuri VR, croitori digitali, curatori de memorie, controlor de trafic, consilier digital de welness.

 

Cum ar arăta o parte din meseriile viitorului enumerate mai sus?

Specialist în securitate cibernetică – acesta se va ocupa cu protejarea companiilor de atacurile cibernetice, precum și de consilierea tinerilor tentați de infracțiuni digitale să-și folosească abilitățile digitale în mod constructiv. Pentru această meserie vor fi necesare cunoștințe de psihologie și educație în limbaje de programare și a principiilor IT.

Ofițer de risc pentru mașini inteligente – acesta va analiza riscurile mașinilor sau ale roboților inteligenți și preveni erori periculoase. Pentru această meserie vor fi necesare cunoștințe de programare și robotică, inovație, dar și abilități precum leardership și colaborare.

Specialist în protecția identității virtuale – într-o lume amenințată de fake news, în care se poate folosi digitalul și inteligența artificială în scopuri distructive, un astfel de specialist va putea să folosească noile tehnologii și experința non-tehnică pentru a demonstra veridicitatea datelor, a preveni riscurile și a proteja identitatea virtuală.

Manager de proiectare smart home – deși casele inteligente nu mai sunt o noutate, în viitor vor apărea specialiști care se vor ocupa de proiectarea acestor case, integrând tehnologia în cel mai optim mod pentru clienți. Cunoștințele de arhitectură tradițională, de tehnologii smart și de comunicare vor fi de folos în acest job al viitorului.

Manager de săli de jocuri VR – în viitor sala de jocuri tradițională va fi înlocuită de cele VR (virtual room), iar joburile de retail în acest sens vor fi la mare căutare. Companiile de jocuri VR vor avea nevoie de specialiști (asistenți și manageri) familiarizați cu tehnologia VR și experiență în vânzări și retail.

Consilier digital de welness – problemele de sănătate, în special obezitatea vor continua să producă efecte negative asupra oamenilor și în viitor. De aceea, tot mai multe profesii vor fi din sfera nutriției și a fitnessu-lui – specialiști și consilieri digitali care pot lucra cu pacienții în mod regulat cu ajutorul tehnologiilor (trackere, dispozitive inteligente etc.)

Croitori digitali – și cei din industria confecțiilor și fashion vor folosi cunoștințe de programare și tehnologiile noi pentru a lucra rapid cu clienții. Măsurătorile și comenzile vor fi preluate printr-un sistem cloud-based și vor putea fi însoțite de styling și consiliere.

Curatori de memorie – pentru a veni în sprijinul seniorilor, un astfel de specialist va putea folosi cunoștințe medicale, inteligența emoțională, analiza de date și tehnologia VR pentru a ajuta pacienții ”să trăiască” într-un mediu format din experiențe plăcute din trecutul lor, pentru a le reduce stresul și anxietatea provocate de pierderea memoriei.

Controlor de trafic – orașele viitorului vor fi populate de mașini autonome și drone, fiind necesare joburi dedicate care să monitorizeze și să controleze transportul aerian și terestru cu ajutorul platformelor de inteligență artificială.

Cum să se pregătească angajații pentru meseriile viitorului?

În contextul schimbărilor rapide de pe piața muncii, pregătirea pentru meseriile viitorului devine esențială.

Iată câteva strategii cheie pentru a te poziționa favorabil în fața provocărilor și oportunităților aduse de joburile de viitor:

  • Dezvoltă-ți competențele digitale – Învață să utilizezi tehnologiile digitale și familiarizează-te cu concepte precum inteligența artificială, analiza de date și securitatea cibernetică.
  • Cultivă gândirea critică și abilitățile de rezolvare a problemelor – Exersează-ți capacitatea de analiză și creativitatea pentru a aborda provocări complexe.
  • Adoptă o mentalitate de învățare continuă – Fii deschis la noi experiențe și oportunități de dezvoltare profesională. Participă la cursuri online, webinarii și conferințe pentru a-ți actualiza constant cunoștințele.
  • Dezvoltă-ți inteligența emoțională – Lucrează la îmbunătățirea abilităților de comunicare, empatie și lucru în echipă.
  • Fii flexibil și adaptabil – Pregătește-te să-ți schimbi direcția profesională dacă este necesar și să îmbrățișezi noi oportunități.

Pe lângă aceste strategii generale, este important să fii la curent cu tendințele din domeniul tău de interes. Urmărește publicațiile de specialitate, participă la conferințe și networking-uri pentru a fi mereu informat despre direcțiile în care se îndreaptă industria ta.

Investește în dezvoltarea unor competențe digitale specifice precum programarea, analiza de date sau înțelegerea inteligenței artificiale. Aceste abilități vor deveni din ce în ce mai importante în multe domenii și te vor ajuta să accesezi meserii de viitor bine plătite.

Nu în ultimul rând, cultivă-ți creativitatea și capacitatea de inovare. Acestea vor rămâne abilități umane esențiale, greu de replicat de către mașini, și vor fi foarte apreciate în joburile viitorului.

Pregătirea pentru meseriile viitorului este un proces continuu care necesită dedicare și adaptabilitate. Prin dezvoltarea unui set divers de competențe și menținerea unei atitudini deschise față de schimbare, vei fi bine poziționat pentru a profita de oportunitățile oferite de piața muncii în continuă evoluție.

În era digitală, educația continuă și dezvoltarea abilităților sunt mai importante ca niciodată. Competențele digitale, precum programarea, analiza datelor și marketingul digital vor fi la mare căutare.

Angajații vor avea nevoie de cunoștințe de tehnologie, de tot ceea ce ține de metavers, de cloud, de design, grafică, arhitectură și de tot ceea ce ține de zona aceasta de tehnologie.

Pentru îmbunătățirea instrumentelor de lucru, angajații vor învăța să se folosească de capabilitățile inteligenței artificiale ca elemente-cheie în activitatea pe care o desfășoară.

Este esențial ca fiecare angajat să investească într-un curs de formare continuă pentru a rămâne la curent cu ultimele tendințe din domeniul de activitate în care profesează.

Învățarea continuă va deveni în zilele noastre ceva obișnuit. Îmbunătățirea competențelor generale prin implicarea în diferite tipuri de activități, ca de exemplu: cursuri online, cursuri ANC, cursuri postuniversitare, internshipuri, urmărirea forumurilor de specialitate, participarea la traininguri, implicarea în proiecte de cercetare.

Câteva propuneri de link-uri către resurse utile de învățare:

https://cursuridecalificare.ro/cursuri-de-competente-digitale-autorizate-online-cu-examen-online

https://cursuri-sooraj.ro/produs/curs-de-competente-digitale

https://www.ateliereleilbah.ro/cursuri/curs-competente-digitale-pentru-manageri-si-ceo

https://www.microsoft.com/ro-ro/microsoft-viva/learning -Microsoft Viva reunește instrumentele și aplicațiile de care are nevoie o instituție pentru comunicare, feedback, analiză și învățare.

https://www.newtech.ro/cursuri/curs-digital-marketing-specialist

https://www.ateliereleilbah.ro/cursuri/curs-programare-python

Întocmit,

Cristina Dragu – Expert conștientizare, recrutare și monitorizare GT1