Revitalizarea Depoului Victoria

06. octombrie. 2023
Revitalizarea Depoului Victoria
REVITALIZAREA DEPOULUI VICTORIA
Depoul Victoria (fost Bonaparte, respectiv Ilie Pintilie) este primul depou de tramvaie din capitala României și împlinește anul acesta 152 de ani (1871-2023). Revitalizarea acestuia este obiectivul proiectului Green Place ”Let’s Do It Together” finanțat prin programul URBACT.
În perioada 26-27 septembrie 2023, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti a fost reprezentată de către Cristina Pavelescu și Iulian Canov, din cadrul Departamentul de Urbanism și Mobilitate Urbană, la prima întâlnire de lucru a proiectului.
În cadrul întâlnirii, partenerii noștri din Polonia, ne-au prezentat ca studiu de caz orașul Wrocław, un oraș de aproximativ 600.000 de locuitori, unde au fost transformate două din cele șapte depouri pentru tramvaie, în centre culturale și comunitare, în veritabile catalizatoare pentru viața urbană.
Prin proiectul Green Place ”Let’s Do It Together”, colegii din Wrocław își propun transformarea celui de-al treilea depou într-un nou centru de atracție și cultură urbană al orașului, dar care să răspundă, în același timp, și provocărilor majore generate de efectele schimbărilor climatice.
Bucureștiul cât și întreaga Zonă Metropolitană au puncte comune cu Wrocław si in privința provocărilor climatice. Spațiul de pe Strada Mexic, unde funcționează în prezent cel mai vechi depou de tramvaie din București, este suficient pentru a fi transformat într-un muzeu al transportului public. Astfel, în cadrul unui proiect care vizează transformarea în complex muzeal, soluțiile vor presupune și funcționalitatea terenurilor industriale subutilizate, iar în zona centrală, orașul deține mai multe astfel de terenuri. Dintre acestea, unele sunt garaje și depouri. În acest context, ADIZMB reprezintă Bucureștiul în proiectul Green Place ”Let’s Do It Together”, pentru a iniția un mecanism sustenabil și incluziv de transformare a Depoului Victoria – cel mai vechi depou al orașului.
Echipa ADIZMB s-a întors din orașul Wrocław cu foarte multă inspirație și cu exemple concrete pentru dezvoltarea durabilă a orașului, a patrimoniul istoric și implicit pentru turism.
Am obținut un exemplu de viziune pe termen lung de la partenerii noștri din Polonia in cadrul întâlnirii de debut pentru proiectul Green Place ”Let’s Do It Together” din cadrul programului URBACT.
În final, lansăm o întrebare ipotetică pentru toți bucureștenii:
Ce nouă utilizare sau mix de funcțiuni publice ar putea fi găzduite la Depoul Victoria, pentru a servi cel mai bine interesul comunității, al nostru, al tuturor?