Urbact S.M.A.L.L. – Portugalia, Braga, 18 – 19 aprilie 2024

29. aprilie. 2024
Urbact S.M.A.L.L. – Portugalia, Braga, 18 – 19 aprilie 2024
O delegație a Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti formată din Rebecca Marcu (reprezentant al Departamentul Strategii și Politici de Dezvoltare) și Mihai Iacovici (manager al Departamentului de Mobilitate Urbană), a participat la cea de-a 2-a întâlnire transnațională a proiectului Urbact S.M.ALL, în Portugalia, Braga, în perioada 18 – 19 aprilie 2024.
Proiectul S.M.ALL este implementat în cadrul programului URBACT, condus de către Ferrara, în calitate de lider, și alți 8 parteneri – Municipalitatea Larissa (GR), Komotini (GR), Quadrilatero (PT), Municipalitatea Sofia (BG), Strasbourg (FR), Municipalitatea Druskininkai (LT), Skofja Loka (SI), ADI Zona Metropolitană București (RO). Întâlnirea a fost o oportunitate pentru delegația ADIZMB de a descoperi cele mai bune practici testate de aceștia, alături de principalele provocări întâmpinate.
Printre principalele activități din cadrul celor două zile s-au aflat:
1. Vizitarea orașului Guimarães, unde au fost prezentate câteva din cele mai importante proiecte din zonă: #Metrominute și #Educabicla.
2. Explorarea infrastructurii pentru biciclete: orașul Braga dispune de o rețea extinsă de piste pentru biciclete și zone destinate bicicliștilor. Buna practică observată aici a fost buna întreținere a acestor piste și modul în care conectează diferite zone ale orașului, facilitând călătoriile #eco-friendly și promovând utilizarea bicicletelor ca mijloc de transport.
3. Interacțiuni cu autoritățile locale: întâlniri și discuții cu reprezentanții autorităților locale responsabile de planificarea urbană și transport. Sunt remarcabile angajamentul lor față de dezvoltarea unei mobilități durabile și deschiderea de a-și împărtăși experiența și cunoștințele cu alte orașe.
4. Sesiuni de lucru: identificarea problemelor și a provocărilor privind planificarea mobilității sustenabile cu / pentru copii și sesiuni de brainstorming pentru potențiale soluții.
Evenimentul din Braga a adus valoare participanților prin imaginea clară oferită privind modul în care orașele pot deveni mai sustenabile din punct de vedere al mobilității.
Proiectul S.M.ALL abordează provocările urbane, promovând și implementând soluții de mobilitate durabilă, inclusiv siguranța rutelor școlare, rute accesibile și planuri personalizate pentru mobilitate urbană durabilă, cu accent pe grupurile vulnerabile și reducerea inegalităților urbane.